Wat zijn de voordelen van social media?

Social networking sites zijn erg in populariteit toegenomen de laatste tijd. (hyves, facebook, twitter, chatboxen) Op deze manier kun je makkelijk in contact blijven met vrienden en familie dichtbij of op grotere afstand. Omdat veel mensen over de hele wereld daadwerkelijk gebruik maken van meestal, minimaal één social network, is de kans dat je vrienden of collega’s terugvindt op enkele van die websites erg groot en zo kun je er in het echt weer contact mee leggen.

 

Door gebruik te maken van de social media platformen kan je ook bouwen aan een netwerk ook wel een “community” genoemd. Je kunt met je community communiceren over je doelen en plannen en vragen aan andere mensen of ze met je willen mee denken. Maar social media is ook nuttig om te leren van anderen en actief op zoek te gaan om de juiste mensen of juiste informatie te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld voor een onderzoek voor school gaan zoeken in fora waar het onderwerp (topic) waar je meer informatie over zoekt beschreven staat omdat iemand anders al eens gevraagd heeft aan mede fora bezoekers om te reageren op het geposte onderwerp. Of je kunt natuurlijk zelf een topic openen.Sommige sociale media platformen (zoals facebook) kunnen verder inmiddels door de grote groei in populariteit ervan de laatste jaren ook een directe invloed in de samenleving hebben. Veel bedrijven hebben zo bijvoorbeeld wel een facebook account en adverteert men hiermee ook vaak op andere sites. Hierdoor worden bedrijven gelijk voorzien van goede goedkope reclame, wat ervoor zal zorgen dat mensen meer interesse in het bedrijf zullen stoppen en er ook misschien wel producten zullen bestellen, wat weer goed is voor de economie.

 

Maar bijvoorbeeld ook de politie maakt gebruik van social networks. Zo wordt bijvoorbeeld bij vermissing van een kind een foto hiervan geplaatst op internet die door veel mensen gezien wordt, wat weer zorgt voor een grotere pakkans.